Get data into Grid

HMG Samples and Enhancements

Moderator: Rathinagiri

drz
Posts: 10
Joined: Thu Dec 06, 2012 4:00 pm

Get data into Grid

Post by drz »

Hi,
have been using Clipper for a very long time, now it is time to progress my apps to new environment. I am trying to display dbf data in grid, but i can't figure out how to connect grid with data, since in HMBG IDE there is no Rowsource (or item) property. Samples are all programmed not made with IDE.

Can anybody help me?

User avatar
esgici
Posts: 4539
Joined: Wed Jul 30, 2008 9:17 pm
DBs Used: DBF
Location: iskenderun / Turkiye
Has thanked: 410 times
Been thanked: 118 times
Contact:

Post by esgici »

drz wrote:Hi,
have been using Clipper for a very long time, now it is time to progress my apps to new environment. I am trying to display dbf data in grid, but i can't figure out how to connect grid with data, since in HMBG IDE there is no Rowsource (or item) property. Samples are all programmed not made with IDE.

Can anybody help me?
Hello

Welcome aboard :)

Salutes from Turkiye 8-)

I always respect seasoned xBase programmers (like myself) :arrow:

HMG IDE has "Rowsource" property entry ( see attached picture : GrDemo251 Form Design.jpg )

Here slightly modified version of GRID\DEMO_25 to denote defining GRID into a .fmg file.

( Menu extracted for simplify )

I hope this work responds your questions. If any problem please don't hesitate to ask, you are between friends here.
GrDemo251.zip
Grid demo 251 source and data files
(3.51 KiB) Downloaded 399 times
Grid demo 251 in action
Grid demo 251 in action
GrDemo251 In Action.jpg (136.09 KiB) Viewed 5624 times
Grid Demo 251 Form design
Grid Demo 251 Form design
GrDemo251 Form Design.jpg (410.04 KiB) Viewed 5624 times
Happy HMG'ing
Viva INTERNATIONAL HMG :D

User avatar
Agil Abdullah
Posts: 204
Joined: Mon Aug 25, 2014 11:57 am
Location: Jakarta, Indonesia
Contact:

Post by Agil Abdullah »

Hi Esgici,

I can't find this folder and file in my laptop after installing Hmg.3.3.1----> ...grid_25\Grid_251, and file Grdemo251.hbp.

Tell how to make them exist?

"Terimakasih",
Agil Abdullah Albatati (just call me Agil)
Programmer Never Surrender

User avatar
Rathinagiri
Posts: 5351
Joined: Tue Jul 29, 2008 6:30 pm
DBs Used: MariaDB, SQLite, SQLCipher and MySQL
Location: Sivakasi, India
Has thanked: 211 times
Been thanked: 232 times
Contact:

Post by Rathinagiri »

C:\hmg.3.3.1\SAMPLES\Controls\Grid\GRID_25

This would be the actual path. Esgici has given the modified sample in his post. Please download and unzip the same.
East or West HMG is the Best.
South or North HMG is worth.
...the possibilities are endless.

User avatar
Agil Abdullah
Posts: 204
Joined: Mon Aug 25, 2014 11:57 am
Location: Jakarta, Indonesia
Contact:

Post by Agil Abdullah »

Rathinagiri said:
C:\hmg.3.3.1\SAMPLES\Controls\Grid\GRID_25

This would be the actual path. Esgici has given the modified sample in his post. Please download and unzip the same.
Yes I did the download and unzip it. I found it oke. But, that's NOT what I am talking about.

I am asking why I can't find this in my laptop--->...\grid_25\grid_251\Grdemo251.hbp?
I need that to try the demo as shown by Esgici (the second screenshot).

Thanks for your help.
Agil Abdullah Albatati (just call me Agil)
Programmer Never Surrender

User avatar
Rathinagiri
Posts: 5351
Joined: Tue Jul 29, 2008 6:30 pm
DBs Used: MariaDB, SQLite, SQLCipher and MySQL
Location: Sivakasi, India
Has thanked: 211 times
Been thanked: 232 times
Contact:

Post by Rathinagiri »

Because it is an extra sample modified and made by Esgici.

you can compile the demo given by Esgici.
East or West HMG is the Best.
South or North HMG is worth.
...the possibilities are endless.

User avatar
Agil Abdullah
Posts: 204
Joined: Mon Aug 25, 2014 11:57 am
Location: Jakarta, Indonesia
Contact:

Post by Agil Abdullah »

Oooh I see. :lol:

I thought it originated from a package inside HMG installation.

Thanks Mr.Rathinagiri
Agil Abdullah Albatati (just call me Agil)
Programmer Never Surrender

User avatar
esgici
Posts: 4539
Joined: Wed Jul 30, 2008 9:17 pm
DBs Used: DBF
Location: iskenderun / Turkiye
Has thanked: 410 times
Been thanked: 118 times
Contact:

Post by esgici »

Agil Abdullah wrote:Oooh I see. :lol:

I thought it originated from a package inside HMG installation.

Thanks Mr.Rathinagiri
Hi,

Sorry, I have missed this sweet chat :(

( night owl, sleeps until noon :oops: )

Thanks Agil to interest and thanks Mr. Rathinagiri to support 8-)

A last note to Agil :

You don't need preserve exact path in the sample; you can open the .zip anywhere and use ( build, run etc ) the sample any way you like :arrow:

Happy HMG'ing :D
Viva INTERNATIONAL HMG :D

User avatar
Agil Abdullah
Posts: 204
Joined: Mon Aug 25, 2014 11:57 am
Location: Jakarta, Indonesia
Contact:

Post by Agil Abdullah »

To Mr. Rathinagiri & Mr.Esgici,

Now I understand that HMG-ID screenshot coming out when running IDE.EXE, residing within sub-dir hmg\ide.

It's funny you know... I was not aware the existance of the application. :lol: :lol: :lol:

Thanks for your help.
Agil Abdullah Albatati (just call me Agil)
Programmer Never Surrender

User avatar
esgici
Posts: 4539
Joined: Wed Jul 30, 2008 9:17 pm
DBs Used: DBF
Location: iskenderun / Turkiye
Has thanked: 410 times
Been thanked: 118 times
Contact:

Post by esgici »

Agil Abdullah wrote:To Mr. Rathinagiri & Mr.Esgici,

Now I understand that HMG-ID screenshot coming out when running IDE.EXE, residing within sub-dir hmg\ide.

It's funny you know... I was not aware the existance of the application. :lol: :lol: :lol:

Thanks for your help.
Learning something continuously, even never ending; exciting me always; especially about HMG :D

So, a question to you Agil: what are three different version info ( marked by red rectangular ) in attached picture ( captured from above screenshot ) ?
Three different version info
Three different version info
HMG_Versions.PNG (118.93 KiB) Viewed 5456 times
Happy HMG'ing :D
Viva INTERNATIONAL HMG :D

Post Reply